Miksi ikkunat huurtuu?

Ikkuna voi huurtua eri pinnoilta: sisältä, välistä ja ulkopuolelta. Jotta huurtumisen syy saadaan selville, on tärkeää ensin selvittää mille pinnalle huurretta muodostuu. Syy huurteen muodostumiseen löytyy yleensä ympäröivistä tekijöistä tai olosuhteista, ei niinkään ikkunan rakenteesta tai viallisesta tuotteesta.

Lue artikkelistamme miksi huurretta syntyy ja miten sitä voi ehkäistä.

Miksi ikkuna huurtuu ulkopuolelta?

Ikkunan ulkopinnan huurtuminen on yleinen ilmiö, joka ilmenee erityisesti keväällä ja syksyllä, kun ulkoilmalämpötila vaihtelee nopeasti. Huurretta saattaa havaita kylmän yön jälkeen ikkunan ulkolasin pinnalla, kun aamuaurinko alkaa lämmittämään ulkoilmaa, jolloin kosteus tiivistyy kylmälle lasipinnalle. Tämä ilmiö voidaan havaita myös esimerkiksi auton tuulilaseissa.

Ilmiö on yleistyvä nykyaikaisissa energiatehokkaissa ikkunoissa, joissa lämpövuoto on niin vähäistä, että ulkopinta pääsee jäähtymään joissakin olosuhteissa ulkoilmaa kylmemmäksi. Huurtumiseen vaikuttaa ympäristö, ilmasto ja itse rakennus, esimerkiksi varjostava kasvillisuus voi ehkäistä huurteen syntymistä. Vanhoissa, huonoissa ikkunoissa sisältä tuleva lämpövuoto pitää ulkolasin kuivana, jolloin huurtumista ei tapahdu. Huurtuminen ei ole siis merkki viallisesta ikkunasta tai vaarallista ikkunalle, mutta se voi olla häiritsevä näköhaitta, erityisesti suurissa maisemaikkunoissa. 

Ulkopinnan huurtumista voidaan ehkäistä huurtumattomalla erikoislasilla, jossa lasin pinnassa on huomaamaton pinnoite, joka ehkäisee huurteen muodostumista ja varmistaa kirkkaat näkymät kaikkina vuodenaikoina. Suosittelemme huurtumattoman ulkolasin valitsemista erityisesti matalaenergiaikkunoihin.

Miksi ikkunan välitila huurtuu?

Ikkunan välitilassa oleva huurre johtuu yleensä välitilaan pääsevästä kosteasta ja lämpimästä sisäilmasta. Tarkista, että ikkunan sisäpuitteen lukot ovat kaikki kunnolla kiinni, tiivisteet ja puitteiden käyntiväli ovat kunnossa. Ikkunan ulkopuitteessa kuuluu olla tuuletusraot, joiden kautta ilma pääsee kiertämään ikkunan välitilassa. Tarkista, ettei ikkunan vesipellillä ole lunta tai roskia, jotka tukkisivat tuuletusraot. Tuuletusraoista ei kuitenkaan saisi sataa sisään. Välitilan huurtuminen voi myös johtua siitä, että huoneiston ilmanvaihto on säädetty huolimattomasti, jolloin koti on ylipaineinen. Tällöin sisäilma pyrkii ulos kaikista mahdollista koloista, myös ikkunassa olevista raoista, jolloin lämmin sisäilma päätyy ikkunan välitilaan.

Välitilan kosteus saattaa myös johtua rakennuspaikan sijainnista, jolloin korjaus vaatii erikoistoimenpiteitä.

Miksi ikkunan sisäpuoli huurtuu?

Sisälasissa voi esiintyä huurretta lasin reuna-alueilla, eli niin sanottu surunauha. Usein syy sisälasin huurtumiseen löytyy huoneiston ilmanvaihdosta sekä liiallisesta kosteudesta. Mikäli huurretta muodostuu ikkunan sisäpintaan, tämä asia kannattaa hoitaa nopeasti kuntoon. Ilmanvaihto on yksi rakennuksen tärkeimmistä ominaisuuksista ja pitkällä aikavälillä nämä ongelmat voivat aiheuttaa hankaliakin sisäilmaongelmia. 

Mikäli huomaat kosteuden tiivistyvän ikkunan sisäpintaan, suosittelemme tarkistamaan seuraavat asiat:

  • Onko huoneen lämpötila normaali (yleensä 20-22 °C)?
  • Mikä on huoneen suhteellinen kosteusprosentti (yleensä 24-40 %)?
  • Onko huoneessa riittävä ilmanvaihto?
  • Estävätkö verhot, huonekasvit tai muut esineet normaalin ilmankierron ikkunan edessä?

Lue aiheesta lisää

Lasikampanja

Huurtumattomat ulkolasit uusiin ikkunoihin ja oviin kaupan päälle

Nyt saat huurtumattomat ulkolasit kaupan päälle, kun tilaat uudet ikkunat ja ovet, joiden toimitus tapahtuu viimeistään maaliskuun 2025 loppuun mennessä.