Kotitalousvähennys 2024

Hyödynnä kotitalousvähennys ikkuna- ja oviremontissa

Ikkuna- ja oviremontilla voi merkittävästi parantaa kodin asumisviihtyvyyttä, energiatehokkuutta ja turvallisuutta. Kotitalousvähennyksen avulla voit vähentää osan ikkuna- ja oviremontin kustannuksista verotuksessasi. Kotitalousvähennyksen tuoma hyöty remontissa voi olla jopa tuhansia euroja.

Lue alta mikä kotitalousvähennys on ja miten voit sitä hyödyntää.

Mikä on kotitalousvähennys?

Kotitalousvähennys on verovähennys, jonka yksityishenkilö voi vähentää verotuksessaan hänen ostaessa palveluja kotiinsa, vapaa-ajan asunnolleen tai vanhempiensa tai isovanhempiensa kotiin. Vähennyksen hyödyntämiseksi sinun tulee kuitenkin itse maksaa palvelusta aiheutuneet kustannukset.

Vähennykseen oikeuttavia palveluja ovat esimerkiksi erilaiset kodin kunnossapito- ja perusparannustyöt, kuten ikkunoiden ja ovien vaihto, omakotitalon sähkötyöt tai keittiön remontointi. Palvelun tulee suorittaa ennakkoperintärekisteriin kuuluva yritys. Voit tarkistaa yrityksen tiedot esimerkiksi YTJ-yrityshausta. Kotitalousvähennys koskee vain arvonlisäverollista työn osuutta, eli sitä ei voi hakea esimerkiksi materiaali- tai matkakulujen osalta. Lisäksi vähennys ei koske uudisrakentamista tai sijoitusasunnon remontointia.

Kotitalousvähennyksen määrä

Ostaessasi remontointipalveluja ennakkoperintärekisteriin kuuluvalta yritykseltä, kotitalousvähennyksen osuus on 40 % työkustannuksista. Kotitalousvähennys on enintään 2 250 euroa (2024) henkilöä kohden vuodessa ja vuosittainen omavastuuosuus on 100 €. Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, joten puolisojen on mahdollista saada kotitalousvähennystä yhteensä 4 500 €. 

Esimerkki:

Liisa toteuttaa kotiinsa ikkuna- ja oviremontin, jonka asennustyön osuus on 3 650 €, sis. ALV 25,5 %. Asennustyön osuus on vain työsuorituksen osuus, eli tähän ei kuulu esimerkiksi materiaaleja tai matkakuluja. Asennustyöstä vähennyskelpoista on 40 % ja kotitalousvähennyksen omavastuuosuus on 100 €, eli vähennyksen määrä on tällöin: 3 650 € x 40 % – 100 € = 1 360 €. Liisa saa siis kotitalousvähennystä 1 360 €.

Kotitalousvähennyslaskurin löydät täältä.

Kotitalousvähennyksen hakeminen

Kotitalousvähennys myönnetään sille vuodelle, jolloin olet maksanut palvelusta saadun laskun. Kotitalousvähennys vähennetään ensisijaisesti ansio- ja pääomatulojen verosta. Tiedot kotitalousvähennyksestä voit joko ilmoittaa kuluvan vuoden verokortille, jolloin saat edun vähennyksestä välittömästi, tai veroilmoitukseen joko OmaVero-palvelussa tai paperilomakkeella.

Alavus Ikkunoilta ja Ovilta saat laskussa selkeän erottelun asennustyön osuudesta ikkuna- ja/tai oviremontissa, jolloin kotitalousvähennyksen hakeminen OmaVero-palvelussa käy helposti.

Miten kotitalousvähennys on muuttumassa vuonna 2025?

Hallitus suunnittelee kotitalousvähennyksen merkittävää supistamista vuonna 2025. Näin kotitalousvähennystä on ehdotettu muutettavaksi vuodelle 2025:

  • Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä supistuu 2 250 eurosta 1 600 euroon vuodessa henkilöä kohden
  • Korvausprosentti työn osuuden osalta alenisi 40 prosentista 35 prosenttiin
  • Omavastuuosuus korotettaisiin 100 eurosta 150 euroon

Tarkastele alla olevan taulukon avulla mahdollisen muutoksen tuomia vaikutuksia kotitalousvähennykseen:

Kotitalousvähennyksen vertailutaulukko 2025

Varaa maksuton arviokäynti ja hyödynnä vuoden 2024 kotitalousvähennys

Alavus Ikkunat ja Ovet toteuttaa ikkuna- ja oviremontit avaimet käteen -periaatteella, jolloin ikkunoiden ja ovien vaihto sujuu kauttamme hallitusti sekä ammattitaitoisesti. Ota yhteyttä ja varaa maksuton arviokäynti jo tänään!

Tutustu kotitalousvähennykseen tarkemmin

Lasikampanja

Huurtumattomat ulkolasit uusiin ikkunoihin ja oviin kaupan päälle

Nyt saat huurtumattomat ulkolasit kaupan päälle, kun tilaat uudet ikkunat ja ovet, joiden toimitus tapahtuu viimeistään maaliskuun 2025 loppuun mennessä.

Talvi on tulossa - voiko ikkuna- ja oviremontin tehdä talvella?

Kyllä voi! Ikkunoita ja ovia vaihdetaan ympäri vuoden, ja talviasennuksella on etuja, joita kesäaikaan tehdyissä remonteissa ei ole. Teknisesti talviasennus ei poikkea kesäasennuksesta. Tärkein ero on, että tilkeraon eristämiseen käytetään talvieristevaahtoa, jota voidaan käyttää jopa -20 asteen lämpötilassa. Jos lämpötila laskee alle -20 asteen, asennusta ei voi suorittaa. 

Yleinen huolenaihe talviasennuksessa on asunnon jäähtyminen. Ikkuna-aukko on kuitenkin auki vain noin 15–30 minuuttia, mikä vastaa tehokasta tuuletusta. Talvella ilman kuivuus on etu, sillä haitallista työmaakosteutta ei juurikaan esiinny. Lisäksi jäätynyt ja luminen maa suojaa piha-alueita, joten mahdollisten asennustelineiden tai nostimien aiheuttamat piha-alue vauriot jäävät pieniksi. Talviaikaan on usein käynnissä kampanjoita, jotka tekevät ikkunoiden ja ovien vaihdosta edullisempaa verrattuna kiireisempään kesäsesonkiin. Toimitusajat ovat usein talvella lyhyempiä, ja ammattitaitoisilla asentajilla on enemmän vapaita aikoja, joten remontti sujuu yleensä nopeammin ja joustavammin.

Talviasennuksen ansiosta ikkuna- ja oviremontin tuoman energiansäästön saa nopeammin hyödykseen, jos vaihtotyötä ei lykkää seuraavaan kesään. Näin voit nauttia uudistetuista ikkunoista ja ovista jo talvella, ja kesästäsi tulee huolettomampi, kun remontti on tehty etukäteen.

Miten kodin ikkuna- ja oviremontti tapahtuu?

Tuntuuko ikkunoiden ja ovien vaihto hankalalta projektilta? Me tarjoamme asennuspalvelua avaimet käteen -periaatteella, jolloin ikkunoiden ja ovien vaihto sujuu kauttamme hallitusti sekä ammattitaitoisesti.